2008. szeptember 25.

SZTOJANOV GEORGI EST

Befagytak a rekeszizmok, téli álomba vonulnak a hangszálak. Búcsúzunk második otthonunktól, a Törökfürdőtől. Gyertek el ti is egy utolsó, nagyon különleges koncertre.

Büszkeségünk, házi zeneszerzőnk, Sztojanov Georgi zeneszerzői estje lesz ez.

Ki is ő? Sztojanov Georgi, bolgár származású zeneszerző, végzős hallgató a Zeneakadémián. Ennek megfelelően csupán 22 éves. Első teljes zeneszerzői estje ez, ahol zenész és nem zenész barátain szólal meg a XXI. század zenéje. Angyali énekhangok, izgalmas kamaraegyüttesek, az élet nagy és filozofikus kérdései, egy megnyugtatóan szomorú avagy szomorúan megnyugtató fotóvetítés két beteg emberről, színház és zene, átlátás és továbbgondolás, őszinteség és útkeresés. Ez Georgi.

És miért ezzel zárunk? egyrészt mert eljött az idő, másrészt mert a koncert legvégén ott a Halastó, a szervezet, a csapat, a társulat, a közösség, akik önerőből, puszta lelkesedésből létrehozták a majd' 2 hónapig tartó, 16 előadásból álló kulturális sorozatot. És egy olyan Sztojanov művet énekelnek, aminek lényege a saját lényegük.

Hogyan is mondjam el ezt egy mondatban? Sehogy, olvassátok el a darab leírását. De inkább... gyertek el a zárókoncertre!

Műsor:

1. Sglobyavane /3'/ (2007) - Aula kamarakórus
2. Lődi ciklus /8'/ (2003) - Pribay Veronika, Kalafszky Adriána, Geréb Zsuzsanna, Szebeni Gabriella (ének), Lukácsházi Pál (zongora)
3. Dear, if you change - or I'll never go in circle /5'/ (2007) - Koltai Kata (gitár), Simányi Zsuzsanna (mozgás)
4. Ljubov /3'/ (2006) - A Halastó tagjaiból alakult kamarakórus
5. Érzelembarlang /3'/ (2003) - Barnabás Fuvolakvintett
6. Steni /2'/ (2007) - A Halastó tagjaiból alakult kamarakórus
7. Az angyal hangja /2/ (2005) - Juhász Orsolya (ének), Vásárhelyi Zsóka (fuvola), Ney Andrea (oboa), Sztojanov Georgi (hegedű), Juhász Évi (cselló), Murányi Norbert (gitár), Vásárhelyi Gábor (gitár), Szintai-Molnár Péter (basszgitár), Halas Dóra (zongora)

SZÜNET

8. Dialógusok az agyamból - pszichoanalízis két személyre /20'/ (2006) - Juhász Orsolya, Szebeni Gabriella (ének), Sztojanov Georgi (zongora)
9. Slide show - Spilák Zsuzsa képeire /15'/ (2008) - Vásárhelyi Zsóka, Szikora Borbála (fuvola), Ney Andrea (oboa), Sztojanov Georgi (hegedű), Juhász Éva (cselló), Vásárhelyi Gábor (gitár), Szintai-Molnár Péter, (basszgitár), Halas Dóra (zongora)
10. Setiva /8'/ (2006) - Juhász Orsolya, Rácz Lőrinc (ének), Halastó kórus

HETEDIK HÉT: KORTÁRS

2008. szeptember 21.

SZŰKÍTETT KVARTETT

A Szűkített Kvartettben hárman játszanak. Marci hegedül, Vali csellózik, Gábor üt. És tényleg játszanak. A hangokkal, a ritmusokkal, meg ami még eszükbe jut. Aki mindenféle népdalokra ismer, nem téved. Jó játék...
A formáció Vali és Marci szép konzis éveiben alakult, aztán 2005-ben jött Gábor és lett belőlük szűkítet kvartett. Feloszlásuk tervezett időpontja még titkos.

Tagok:

Bakai Márton - Az ELTE ének-zene, karvezetés szakán képezteti magát. Fő zenekara a Club Era, akikkel nyert már fődíjat a veszprémi utcazene fesztiválon és 2. díjat a Fonó „Kilátó” versenyén. Hód Adrienn táncszínházi előadásában dolgozott többek közt Harcsa Veronikával és Mizsei Zoltánnal, valamint ugrott már be a Dresh Quartettbe is.

Clemente Gábor - Itt-ott üt. Annak idején Pödör Bálint és Orczy Géza mutatott neki néhány trükköt. A Hetedhét zenekarral idén a Misztrál fesztivál dalnokversenyéről hozták el a fődíjat. Játszik még a Club Era-ban és a Túlpartban. (A teljesség igénye nélkül…)

Pribay Valéria - Jelenleg a győri tanárképzőn küzd cselló- és szolfézstanári diplomájáért. A Hetedhét zenekar és ő fél éve váltak el egymástól.